Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 01.01.2018 itibariyle isteğe bağlı olarak uygulamaya geçirilecek olan e-İrsaliye, kağıt ortamdaki “Sevk İrsaliyesi” ile aynı hukuki niteliklere sahip dijital irsaliye belgesidir. Ticari hayatımızda “Sevk İrsaliyesi” ve “Taşıma İrsaliyesi” en yaygın kullanılan irsaliye türleridir. İlk etapta sadece “Sevk İrsaliye” belgesi e-İrsaliye kapsamına dahil edilmiştir.
NEDEN E-İRSALİYE?
e-Fatura uygulamasına dahil olan ve 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanan usul ve esaslara uygun olarak, e-İrsaliye düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlayarak e-İrsaliye uygulamasına dahil olmak için gerekli başvuruyu yapan kullanıcılar isteğe bağlı olarak 01.01.2018 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasına da dahil olabilir.
E-İRSALİYE UYGULAMASINA KİMLER GEÇEBİLİR?
01/01/2018 tarihinden itibaren, isteğe bağlı olarak şahıs ve sermaye şirketleri e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapabilir.
NASIL KULLANMAYA BAŞLARIM?
1.E-FATURA MÜKELLEFİYSENİZ
Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’na e-İrsaliye içinde başvuru yapmanız gerekir.
2.HENÜZ E-FATURA MÜKELLEFİ DEĞİLSENİZ
e-İrsaliye uygulamasının kolaylıklarından yararlanmak için, öncelikle e-fatura uygulamasına geçmeniz gerekir.
E-İRSALİYE'NİN KAĞIT İRSALİYE'DEN FARKI NEDİR?
Kağıt sevk irsaliyesi ile birebir aynı hukuki niteliklere sahip elektronik bir belgedir. Kağıt irsaliyeden farkı elektronik ortamda, elektronik sertifika ile imzalanarak, alıcıya elektronik ortamda iletilip, elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesidir.