E-İrsaliye
E-İrsaliye nedir?
E-İrsaliye, kağıt irsaliye ile aynı nitelikte fakat dijital ortamda düzenlenen elektronik bir belgedir. Sevk irsaliyesi kullanan firmalar kağıt olarak irsaliye düzenlerken E-irsaliyeye geçiş yapan firmalar dijital ortamda irsaliye düzenleyerek karşı tarafa ulaştırırlar.
Burayı biraz daha açmak gerekirse; kağıt olarak 2 tip irsaliye bulunur. Biri sevk, diğeri taşıma irsaliyesidir. e-İrsaliye daha çok sevk irsaliyesi yerine geçecek, yani malı teslim alan kişiye iletilecek. Bununla birlikte araç, şoför ve rotasyon bilgisi taşıyan taşıma irsaliyesi yine kağıt olarak araçta bulundurulmaya devam edecek.
2023'de E-İrsaliye kimler için zorunlu?
Sıkça karşılaştığımız sorulardan biri de; "E-İrsaliye geçiş zorunluluğu ne zaman başlayacak?" yönünde. e-İrsaliye geçiş zorunluluğu GİB tarafından yapılan son düzenleme ile değişikliğe uğradı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'in son düzenlemesine göre E-irsaliye zorunluluğu kapsamında, 2022 ve müteakip hesap dönemlerine ait brüt satış hasılatı 10 milyon TL olan tüm mükellefler e-irsaliye ye geçmek zorundaydı. Bu da E-irsaliye bakımından yaygınlaştırıcı bir hamle olarak değerlendiriliyordu.
Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-irsaliye sistemine geçiş yapmaları gerekiyordu. Gönüllü geçiş yapmayı düşünen firmalar ise herhangi bir tarihte elektronik irsaliye kullanıcısı olabilirler.
E-İrsaliye uygulaması
e-İrsaliye sisteminin yapısı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiştir. Sistem 487 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında yürürlüğe girmiştir.
E-İrsaliye üzerinde bulunması gereken bilgiler
İrsaliyeyi düzenleyen şirketin bilgileri (ad soyad, adres, ticari ünvan, vergi dairesi ve hesap numarası)
Düzenlenme tarihi ve belge numarası
Alıcı bilgileri (ad soyad, adres, ticari ünvan, vergi dairesi ve hesap numarası)
Taşınan malın türü (nevi) ve miktarı
Fiili sevk tarihi
Saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı
e-İrsaliye sisteminin yapısı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiştir. Sistem 487 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında yürürlüğe girmiştir.
E-İrsaliye nasıl gönderilir?
E-İrsaliye gönderebilmek için her iki tarafın da sisteme kayıtlı olması gerekir. Şayet taraflardan biri e-irsaliye kullanıcısı diğeri değilse elektronik irsaliye gönderilemez.
E-Arşiv ya da kağıt(sevk irsaliyesi) üzerinden irsaliye gönderimi yapılabilir.
E-İrsaliye gönderebilmek için önce e-faturayı düzenleyip göndermek gerekiyor. E-Faturanın gönderilemediği durumda ise elektronik irsaliye gönderimi de yapılamıyor.
Neden E-İrsaliye?
E-İrsaliyeye geçiş yaptıktan sonra kağıt irsaliyeye farkla işlerinizde pratiklik kazanırsınız. Özellikle mevcutta e-fatura ve e-arşiv kullanıcısı iseniz dijitale taşıdığınız faturalama süreçlerini e-irsaliye ile daha da rahat bir hale getirebilirsiniz. Kağıt, yazdırma, kargolama, arşivleme ve kaybolma durumunda yenisini gönderme gibi durumlar olmaz. Fatura ve irsaliyenizi elektronik ortamda hazırlayıp karşı tarafa iletebilirsiniz. Bu anlamda zaman ve maliyet olarak da sizin için olumlu etkileri olacaktır.
Tüm bunların yanı sıra kağıttan da tasarruf ederek doğayı korumuş olursunuz.
E-İrsaliyenin kağıt irsaliyeden farkı nedir?
Kağıt sevk irsaliyesi ile birebir aynı hukuki niteliklere sahip elektronik bir belgedir. Kağıt irsaliyeden farkı elektronik ortamda, elektronik sertifika ile imzalanarak, alıcıya elektronik ortamda iletilip, elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesidir
Neden Ascom’u Tercih Etmeliyim?
Ascom Bilişim ve Danışmanlık yıllardır içinde bulunduğu bilişim sektöründe tecrübesi ve kullanıcı dostu yapısıyla müşterilerine hizmet vermekte olup tercih edenlerin müdavimi olduğu hizmetleri ile sizlere en kaliteli ve hızlı hizmetleri vermektedir.